Spring til indhold

Frit valg

I Odense Kommune er der frit valg mellem kommunal og privat tandpleje med tilskud afhængigt af din alder. For at gå i Frit Valg, og få tilskud, skal du have udfyldt en fritvalgsblanket, før du går i gang .

Hvem kan bruge Frit Valg?

Den vederlagsfri tandpleje omfatter alle født efter 31. december 2003 (årgang ´04 eller yngre). Vælger du fritvalgsordning, foregår din børne- og ungetandpleje på en privat tandklinik efter dit eget valg, og du kan få tilskud fra Odense Kommune: 

  • For børn fra 0 til og med 15 år er det kommunale tilskud på 65 % til den behandling/pris, kommunen har godkendt. De resterende 35 % er egenbetaling.

  • For unge på 16 og op er det kommunale tilskud på 100 % til den behandling/pris, kommunen har godkendt.

Tillæggets størrelse er fastlagt i tandplejebekendtgørelsen §4.

 

Hvis du ønsker at vælge eller høre mere om fritvalgsordning, skal du henvende dig til din kommunale børn- og unge tandklinik. Her finder du kontaktinformation til de enkelte kommunale klinikker.

 

Det er vigtig at være opmærksom på, at der for visse ydelser kan være øget egenbetaling. Se mere nedenfor.

  

Særlige vilkår omkring fritvalgsordningen

  • Dit valg af privat tandklinik under fritvalgsordningen gælder minimum et år.
  • Dit valg gælder som udgangspunkt for det samlede tandplejetilbud. Det betyder, at alt fra almindelige tandundersøgelser og fyldninger til tandregulering eller andre større behandlinger, skal ske hos den private tandlæge, tandplejer eller specialtandlæge.
  • Hvis du har valgt at få udført din tandpleje hos en praktiserende tandplejer (frem for en tandlæge), skal du også have valgt en privat tandlæge til de behandlinger, tandplejere ikke må foretage.
  • Der er faste priser på de fleste tandplejeydelser hos den private tandlæge. De er aftalt mellem KL og Tandlægeforeningen - se evt. mere i overenskomsten for Børne- og ungdomstandplejen, BUT.
  • Odense Kommune bruger pr. 1. januar 2025 desuden en referenceprisliste over lavest dokumenterbare priser på en række ydelser. Listen opdateres 1 gang årligt. Du kan finde listen her på vores hjemmeside.
  • Odense Kommune beregner dit tilskud på baggrund af priser i BUT og/eller referenceprislisten. Er den private tandkliniks pris dyrere, skal du selv betale merprisen. Det gælder uanset din alder.
  • Større behandlinger, hvor der ikke er aftalt faste takster, fx tandregulering, skal du altid have godkendt af Odense Kommune, inden de bliver sat i gang. Større kirurgiske indgreb som fx fjernelse af visdomstænder skal også forhåndsgodkendes. Det skal din private tandlæge sørge for. 
  • For ydelser på BUT-listen samt plastfyldninger under referencepristlisten skal der ikke søges forhåndsgodkendelse. 
  • Odense Kommune yder kun tilskud til behandlinger, der er omfattet af det kommunale tilbud. Der gives fx ikke tilskud til kosmetiske behandlinger.
  • Hvis du allerede er i fritvalgsordningen, men ønsker at skifte til en anden privat tandlæge, skal du sørge for at indgå en ny fritvalgsaftale med Odense Kommune. Ellers vil du ikke kunne få tilskud på den ny tandklinik.
    Vær også opmærksom på, at fritvalgsaftalen er knyttet til den kommunale tandpleje, hvor du har bopælsadresse. Flytter du til eller fra kommunen, men ønsker at fortsætte i Frit Valg, skal du indgå en ny fritvalgsaftale med den nye bopælskommune.
  • Har du valgt Frit Valg, inden du blev 16 år, og ønsker du at fortsætte ved den samme private tandklinik, efter du er fyldt 16 år, skal du ikke foretage dig noget. 
  • Igangværende behandlinger skal afsluttes, der hvor de er sat i gang.
  • Odense Kommune kan som udgangspunkt kun give tilskud til ortodontiske behandlinger (tandregulering), hvis de er udført på specialistniveau, dvs. udført af en specialtandlæge i tandregulering.
  • Serviceniveauet i den private tandpleje, valgt gennem fritvalgsordningen, skal generelt svare til niveauet i den kommunale tandpleje, og Odense Kommune yder derfor ikke tilskud til et serviceniveau, der ligger derudover.
  • Det er den valgte privatpraktiserende tandlæge eller tandplejer, der overtager ansvaret for, at du får tilbudt den tandpleje, der er omfattet f reglerne for børne- og ungetandpleje.

Der henvises til Bekendtgørelse for tandpleje, BEK nr. 871 af 26/06/2024
Der henvises i øvrigt til gældende "Vejledning om omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje".

 

Kommunal tandpleje i anden kommune end Odense Kommune

Børn og unge, der er omfattet af det kommunale tandplejetilbud, kan også vælge at modtage tandpleje ved en anden kommunes tandklinik. Det forudsætter dog, at den givne kommune har ressourcer til at tage yderligere patienter ind. 

Forældremyndighedens indehaver eller den unge over 18 år skal selv træffe aftale med den anden kommune og herefter oplyse os om, hvilken kommune der er valgt, samt at der foreligger accept fra den valgte kommune (behandlerkommunen). Dette skal ske skriftligt til tandplejen@odense.dk, inden eventuelle behandlinger påbegyndes i anden kommune.

Valget gælder det samlede tandplejetilbud (både almen tandpleje og tandregulering).

 

 

 

Sundhedsforvaltningen