Spring til indhold

Organisering og samarbejde

Her kan du læse om organiseringen og samarbejdet omkring arbejdet med radikalisering og ekstremisme

Organisering og ansvarsfordeling

I Odense Kommune arbejder vi med radikalisering og ekstremisme på både opbyggende, forebyggende og indgribende niveau. I Odense Kommune løftes forebyggelse af ekstremisme og radikalisering først og fremmest i det kriminalitetsforebyggende SSP-samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi.

 

Opbyggende indsatser

I det opbyggende arbejde har vi fokus på at opbygge og støtte børn, unge og voksne, så de bliver i stand til at modstå radikalisering og ekstremisme. Det opbyggende arbejde baserer sig blandt andet på demokratisk dannelse og uddannelse i rettigheder. Vi arbejder med afsæt i en forståelse af at fællesskaber er den vigtigste beskyttelsesfaktor for individer, når fællesskaberne er baserer sig på demokratiske værdier. I Odense Kommune er ansvaret for de opbyggende indsatser placeret i almenområdet, det vil sige i dagtilbud, skoler og ungdomscentre, men også i eksempelvis sundhedsplejen, beskæftigelsesindsatser og tilsvarende steder.

 

Forebyggende indsatser

I det forebyggende arbejde opsporer og handler vi på bekymringer, mistrivsel og tegn på radikalisering og ekstremisme. Vi arbejder professionelt med de tegn, vi konstaterer, og har fokus på i fællesskab at vurdere om der er tale om radikalisering og ekstremisme.

I Odense Kommune har alle ansvar for at reagere på problemstillinger relateret til radikalisering og ekstremisme, og på mistrivsel i det hele taget. Den daglige drift af samarbejdet omkring forebyggelse af ekstremisme og radikalisering er placeret i Infohus Fyn. Den kommunale tovholderfunktion for dette netværk er placeret i afdelingen Forebyggende Indsatser. Find kontaktoplysninger her.

Forebyggelsesindsatsen omfatter også andre kriminalitetsforebyggende samarbejder, herunder PSP-samarbejdet (mellem psykiatrien, de sociale myndigheder og politiet) og KSP-samarbejdet (mellem Kriminalforsorgen, de sociale myndigheder og politiet).

Indgribende indsatser

I det indgribende arbejde er der fokus på personer, som har begået kriminelle handlinger med ekstremistisk motiv eller som vurderes at være i overhængende fare for at gøre det. Vi står klar til at aktivere et handlekraftigt beredskab.

I Odense Kommune er ansvaret for det indgribende arbejde placeret i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og i Børn og Familierådgivningen i Børn- og Ungeforvaltningen, i kraft af barnets lov og det lovpligtige beredskab på området.

 

Ansvar på strategisk niveau

Det er den kommunale del af SSP Odenses bestyrelse, der har ansvar for det kommunale beredskab. Styringsmæssigt benyttes den kriminalitetsforebyggende organisering, og SSP Odenses bestyrelse fungerer som et fagligt advisory board for det kommunale beredskab. På samme måde bidrager SSP Odenses forretningsudvalg til koordinering på tværs af sektorer.

Infohus Fyn

Indsatsen mod ekstremisme og radikalisering er forankret i et kriminalitetsforebyggende samarbejdsforum kaldet Infohus Fyn*. Lederen af forebyggelsessektionen ved Fyns Politi er ansvarlig for den samlede koordinering på politikredsniveau.

Infohus Fyn er et lokalt myndighedskoordinerende samarbejde, der foretager systematiske, koordinerede og kvalificerede analyser og vurderinger af bekymringer for ekstremisme. Det sker indenfor retsplejelovens § 115 om deling af oplysninger med henblik på at forebygge kriminalitet. De respektive myndigheder forvalter og iværksætter selv foranstaltninger og tiltag i henhold til gældende lovgivning**. Infohuset er samtidig et forum, hvor myndighederne kan dele viden om lokale udfordringer og tendenser.

Infohus Fyn sikrer desuden videndeling og koordinering med bl.a. PSP (samarbejde mellem psykiatrien, sociale myndigheder og politi) og KSP (et samarbejde mellem Kriminalforsorgen, sociale myndigheder og politi). Det sker ved at det kommunale repræsentantskab for PSP- og KSP-samarbejdet er til stede på møderne.

Infohus Fyn mødes med fast mødekadence, hver første torsdag i måneden. Ligeledes er det muligt at lave ad hoc møder, når situationen kalder på det.

 

Procedure for håndtering af bekymring vedrørende radikalisering og ekstremisme

Fyns Politi har ansvaret for at modtage og behandle indkomne radikaliseringsbekymringer mhp. at foretage en hurtig risikovurdering. Fyns Politi og kommunens infohustovholder vurderer som udgangspunkt i fællesskab, om en bekymring falder inden for infohusenes arbejdsområde om at forebygge kriminelle handlinger med ekstremistisk motiv.

Proceduren er:

  1. Alle radikaliseringsbekymringer tilgår budigital.buf@odense.dk og videresendes uden forsinkelse til Infohuset på fyn-radikalisering@politi.dk. Der må ikke iværksættes tiltag i sager omhandlende radikaliseringsbekymringer uden forudgående involvering og koordinering med Fyns Politi.
  2. Fyns Politi er ansvarlig for at foretage en risikovurdering af de indkomne bekymringer inden for 24 timer på førstkommende hverdag fra en radikaliseringsbekymring er modtaget.
  3. Hvis det vurderes, at radikaliseringsbekymringen ikke har akut karakter ift. ekstremisme og radikalisering, afventer sagen at blive drøftet på førstkommende møde i Infohus Fyn.
  4. Når en bekymring er koordineret i Infohuset kan den afsluttes eller overgives til almindelig drift hos henholdsvis Fyns Politi og/eller Odense Kommune med respekt for sektoransvaret.

Inden for Odense Kommunes sektoransvar kan der være behov for både myndighedssagsbehandling og forebyggelsesindsatser. Hvis en bekymring efter overdragelse til drift udvikler sig negativt, skal den behandles som en ny bekymring.

 

*Der findes tilsvarende Infohuse i landets 12 politikredse, som alle har særlig viden om ekstremisme og radikalisering.

 

**Se Samarbejdsmodel for infohuse og vejledning om udveksling af personoplysninger på stopekstremisme.dk

 

Klik her for at komme tilbage til indholdsfortegnelsen

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen