Spring til indhold

Introduktion

Læs mere om formålet med beredskabsplanen, herunder de strategiske målsætninger, målgruppe, lovgivning og begrebsafklaring.

Formålet med beredskabsplanen

Odense Kommune arbejder med at forebygge og forhindre, at borgere bliver radikaliseret og/eller udviser ekstremistisk adfærd. Kommunens arbejde bygger på den nationale strategi for forebyggelse af ekstremisme.

 

Beredskabsplanen beskriver overordnet hvad ekstremisme og radikalisering er og hvordan du skal handle, hvis du har mistanke om eller er bekymret for ekstremisme og radikalisering. Beredskabsplanen beskriver også Odense Kommunes organisering på området, herunder hvem der har ansvaret for indsatsen på hvilke niveauer.

Beredskabsplanen er et supplement til de allerede eksisterende aktiviteter og indsatser i Odense Kommune, som tilsammen bidrager til at forebygge og håndtere radikalisering og ekstremisme. Beredskabsplanen er tilgængelig på Odense Kommunes hjemmeside og Medarbejderportalen.

 

Strategiske målsætninger

Beredskabsplanen understøtter, at medarbejdere og ledere i Odense Kommune:

  • Prioriterer rettidig og tidlig indsats: Det betyder, at relevante ansatte i Odense Kommune ved, hvad de skal gøre, hvis de bliver opmærksomme på en borger, der udviser tegn på radikalisering og/eller ekstremisme.
  • Arbejder systematisk og koordineret: Det betyder, at relevante samarbejdspartnere ved, hvad de skal gøre, hvis de bliver opmærksomme på borgere, der udviser tegn på radikalisering og/eller ekstremisme, og at organiseringen på området er tydelig.
  • Kommunikerer rettidigt og præcist: Det betyder, at Odense Kommune har klare kommunikationskanaler, ansvarsfordeling samt handleguides i forhold til håndtering af radikaliseringsbekymringer, samt pressehåndtering.

Revidering af beredskabsplanen

Beredskabsplanen er godkendt af Odense Byråd. Den revideres løbende, som minimum hvert fjerde år. Beskæftigelses-og Socialforvaltningen er ansvarlig for at koordinere tidsplanen for revideringen af handlingsplanen i forretningsudvalget.

 

Begrebsafklaring

Odense Kommune anvender de nationale definitioner på ekstremisme og radikalisering fra Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme (CDE).

Citat
Ekstremisme betegner personer eller grupper, som begår eller søger at legitimere vold eller andre ulovlige handlinger med henvisning til samfundsforhold, de er utilfredse med.

Ekstremisme er et fænomen under løbende forandring. Det kommer til udtryk på mange forskellige måder. For eksempel ved at emner som migration, globalisering, væbnede konflikter, klima, biodiversitet, dyrevelfærd, kønsidentiteter m.v. behandles på nye måder eller tages op i nye sammenhænge, hvor man –implicit eller eksplicit – søger at legitimere vold og andre kriminelle handlinger.

 

De væsentligste former for ekstremisme i Danmark er ekstrem islamisme, højreekstremisme og venstreekstremisme og antimyndighedsekstremisme.

Citat
Radikalisering betegner en kortere eller længerevarende proces, hvor en person tilslutter sig ekstremistiske synspunkter eller legitimerer sine handlinger efter ekstremistisk ideologi.

Både erfaring og forskning viser, at alle individers og gruppers veje til ekstremisme er forskellige og typisk foregår i et komplekst samspil mellem faktorer på samfunds-, gruppe- og individniveau.

Du kan læse mere om begreberne på Center for Dokumentation og Ekstremismes hjemmeside stopekstremisme.dk

 

Lovgivning

Efter barnets lov § 15, stk. 3 skal alle kommuner udarbejde et beredskab til forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter og ekstremisme blandt børn, unge og deres familier. Beredskabet skal udformes skriftligt, vedtages af kommunalbestyrelsen og offentliggøres.

Kommunalbestyrelsen skal revidere beredskabet løbende efter behov, dog som minimum hvert fjerde år.

Odense Kommune har en særskilt beredskabsplan for negativ social kontrol og æresmotiverede konflikter - den kan du finde her på kommunens hjemmeside.

 

Center for Dokumentation og Ekstremisme har samlet en oversigt over den mest relevante lovgivning på området for ekstremisme og radikalisering. Du kan orientere dig i oversigten på hjemmesiden stopekstremisme.

 

Målgruppe

Beredskabet omfatter forebyggelse, opsporing og håndtering af radikaliseringsbekymringer vedrørende alle borgere, og er ikke afgrænset til børn og unge under 18 år.

 

Målgruppen for den kommunale beredskabsplan er personer påvirket af ekstremisme, hvilket betegner personer eller grupper, som begår eller søger at legitimere vold eller andre ulovlige handlinger med henvisning til samfundsforhold, de er utilfredse med. Betegnelsen omfatter bl.a. venstreekstremisme, højreekstremisme og militant islamisme. Målgruppen omfatter desuden personer i en radikaliseringsproces.

Klik her for at komme tilbage til indholdsfortegnelsen

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen