Spring til indhold

Hvad er en lokalplan?


En lokalplan er en juridisk bindende plan for et afgrænset område. Med en lokalplan kan byrådet fastlægge, hvad der må ændres i omgivelserne og hvordan. Grundejere ved således, hvilke arbejder de må gennemføre, og hvilke arbejder de kan forvente, at naboen gennemfører.

Plansystemet

Kommunernes planlægning af de fysiske omgivelser er reguleret i Lov om Planlægning. Lovens hensigt er at sikre en sammenhæng i planlægningen, at bevare byens kvaliteter og beskytte landskab og miljø. Herudover er det et særligt formål at høre offentlighedens synspunkter, inden byrådet træffer endelig beslutning om lokalplanens indhold. I kommuneplanen skal byrådet fastlægge de overordnede rammer for planlægningen af de enkelte arealer i kommunen. Med en lokalplan kan byrådet fastlægge, hvad der må ændres i omgivelserne og hvordan.

Der skal altid vedtages en lokalplan, inden et større byggeri, anlægsarbejde eller en større nedrivning sættes i gang. Desuden skal der vedtages en lokalplan, når det er nødvendigt for at sikre kommuneplanens virkeliggørelse. Byrådet kan på ethvert tidspunkt beslutte at udarbejde et lokalplanforslag.

Lokalplanens bestemmelser skal have hjemmel i Lov om Planlægning og må ikke stride mod den overordnede planlægning, for eksempel kommuneplanen. Lokalplanens bestemmelser må dog gerne være strammere end kommuneplanens.

 

Lokalplaner og byplanvedtægter

En lokalplan eller en byplanvedtægt er en juridisk bindende, detaljeret plan for et bestemt område i kommunen.


Det kan for eksempel være en plan for et boligområde eller et erhvervsområde. Det kan også være en plan for en enkelt ejendom eller et tema - for eksempel skiltning.

Byplanvedtægter er en plantype, som blev udarbejdet i kommunerne indtil 1977. I dag udarbejdes der kun lokalplaner. Byplanvedtægterne er dog stadig gældende og har i praksis samme betydning som lokalplaner.

 

Inden et forslag til en lokalplan kan vedtages, skal det være fremlagt til offentlig høring. Læs mere under Offentlig høring. Når lokalplanen er endelig vedtaget, annonceres det på listen med Senest vedtagne planer. Derefter får berørte grundejere, beboere, foreninger og offentlige myndigheder direkte besked.

 

Lokalplanens opbygning

En lokalplan består af tre dele – en redegørelse, bestemmelser og kortbilag.

 

Redegørelse

Redegørelsen forklarer i tekst, illustrationer og billeder, hvad lokalplanen går ud på.

Redegørelsen indeholder en beskrivelse af baggrunden for lokalplanen, den eksisterende og planlagte anvendelse og sammenhængen med den øvrige planlægning for området, samt lokalplanens retsvirkning. Redegørelsen skal forklare hensigten med lokalplanens bestemmelser – den planlægningsmæssige begrundelse.

 

Redegørelsen skal desuden indeholde oplysninger om hvorvidt lokalplanens realisering kræver tilladelse efter anden lovgivning fra andre myndigheder.

Bestemmelser

Bestemmelserne udgør den juridiske del af planen og er bindende for alle faste ejendomme inden for lokalplanens område.

Bestemmelserne angiver, hvad der er mulighed for eller ikke er mulighed for inden for planområdet.

En lokalplan kan indeholde bestemmelser om for eksempel:

  • Områdets anvendelse
  • Udstykninger
  • Vej-, sti- og parkeringsforhold
  • Bebyggelsens omfang, placering og udseende
  • Bevaring af bygninger, landskabstræk og beplantning
  • Omfang og kvalitet af grønne opholds- og friarealer, herunder etablering af ny beplantning
  • Afværgeforanstaltninger til sikring mod oversvømmelse (klimatilpasning)
  • Etablering af fællesanlæg, for eksempel regnvandsbassin

En lokalplan skal indeholde bestemmelser om planens formål (formålsbestemmelserne).

Formålsbestemmelserne skal beskrive det, man vil opnå med lokalplanen. For eksempel kan det i en lokalplan med bestemmelser om bevaring af bebyggelse, være hensigtsmæssigt, at dette indgår i formålsbestemmelserne.

Formålsbestemmelserne har desuden betydning ved behandling af ansøgning om dispensation, idet der ikke kan dispenseres fra lokalplanens principper. En lokalplans principper omfatter som hovedregel planens formåls- og anvendelsesbestemmelser.

 

Kortbilag

Der udarbejdes kortbilag, som understøtter lokalplanens bestemmelser.

I Odense Kommune udarbejder vi typisk kortbilag for både eksisterende og fremtidige forhold. Herudover kan vi udarbejde kortbilag, der omhandler et bestemt tema for eksempel bevaringsværdige bygninger eller karakterfuld beplantning. Typisk indgår der også en illustrationsplan som kortbilag.

Kortbilag for eksisterende forhold viser lokalplanens præcise afgrænsning med matrikelnumre, eventuelle eksisterende bygninger, beplantning, beskyttelseslinjer med videre.

Kortbilag for fremtidige forhold viser typisk byggefelter, opholds- og friarealer, principiel placering af veje, stier og parkering, ny beplantning, arealer til regnvandshåndtering og eventuelt udpeget bevaringsværdig beplantning og/eller bygninger.

Illustrationsplanen viser på en illustrativ måde et eksempel på, hvordan området kan komme til at se ud.

Kortbilagene er kun juridisk bindende, hvis der henvises til kortet fra bestemmelserne.

Offentlig høring

En offentlig høring er et forløb, hvor kommunen indhenter kommentarer og synspunkter hos borgere og andre interessenter til et planforslag forud for endelig vedtagelse af planen.

Offentlig høring giver alle mulighed for at komme med indsigelser, bemærkninger og ændringsforslag til aktuelle planforslag. På den måde sikrer vi, at offentlighedens synspunkter og ideer inddrages i planlægningsprocessen.

I forbindelse med planens endelige vedtagelse bliver offentlighedens indkomne kommentarer behandlet politisk.

Høringsperioden løber mellem 2 og 8 uger. I Odense Kommune er lokalplaner normalt i høring i 8 uger.

Forslaget til planen bliver annonceret på odense.dk/høring, hvor der informeres om mulighederne for at komme med ideer, bemærkninger og ændringsforslag.

Der kan eventuelt afholdes et borgermøde omkring planforslagets indhold. Dette afhænger af planens karakter og forventet borgerinteresse.

De berørte grundejere, beboere, foreninger og offentlige myndigheder modtager direkte besked om aktuelle planforslag, som vedrører dem. Foreninger og lignende med særlige interesser kan henvende sig til Byplan, hvis de ønsker at blive holdt orienteret om aktuelle planforslag.

Byplans kontaktoplysninger kan findes i infoboksen ”Kontaktinformation”.

 

By- og Kulturforvaltningen