Spring til indhold

Beslutning om miljøvurdering af forslag til lokalplan 11-1095

Odense Kommune udarbejder forslag til lokalplan for plejecenter og boliger Anderupvej 54:
Lokalplan nr. 11-1095 Plejecenter og boliger, Anderupvej, Odense.

Lokalplanafgrænsninngen for plan 11-1095 Plejecenter og boliger Anderupvej
Planområdets omtrentlige afgrænsning er angivet med rødt.

Forvaltningen vurderer, at planen har et omfang og karakter, der medfører pligt til miljøvurdering, som skal undersøges nærmere. Derfor gennemfører Odense Kommune en miljøvurderingsproces og udarbejder en miljørapport. Det betyder, at potentielt væsentlige miljøpåvirkninger bliver undersøgt og vurderet. Miljørapporten offentliggøres samtidig med lokalplanforslaget på www.odense.dk/høring.

 

Proces

Miljørapporten udarbejdes sideløbende med lokalplanforslaget. Dokumenterne vedtages af By- og Kulturforvaltningen til fremlæggelse i minimum 8 ugers offentlig høring.

Der udarbejdes derefter en sammenfattende redegørelse, som beskriver hvordan miljøhensyn er inddraget i planlægningen.

Der vil blive taget stilling til eventuelle høringssvar i forbindelse med den endelig politiske vedtagelse af planerne.

Når lokalplanen er endeligt vedtaget, offentliggøres den sammen med miljørapporten og den sammenfattende redegørelse på Odense Kommunes planportal.

 

Den forventede tidsplan for planlægning og miljøvurdering er:

 

2025

Januar - februar: 2 ugers afgrænsningshøring af berørte myndigheder.
Februar: Afgrænsning af miljørapportens indhold
Maj - juni: Udarbejdelse af miljørapport
September - november: 8 ugers offentlig høring af planforslag og miljørapport
November - december: Behandling af høringssvar, udarbejdelse af sammenfattende redegørelse.

 

2026

Januar - februar: Endelig vedtagelse af lokalplan.

 

Miljøvurderingens indhold

Inden der udarbejdes en miljørapport, afgrænses vurderingens omfang og indhold. Den indledende afgrænsning har vist, at planforslaget kan have væsentlig indvirkning på miljøet i forhold til:

  • Natur: Påvirkning af bilag IV-arter
  • Vand: LAR-løsninger/løsninger for håndtering af overfladevand
  • Jord: Jordforurening
  • Klima: Ekstrem nedbør
  • Landskab: Landskabsinteresser og visuelle forhold

 

Høring af berørte myndigheder

Der er i perioden 27. januar – 11. februar 2025 gennemført en høring af berørte myndigheder vedrørende afgørelsen om at miljøvurderer lokalplanforslaget og afgrænsningen af miljørapportens indhold. Der er med denne orientering gennemført den lovpligtige oplysning til offentligheden efter miljøvurderingslovens § 32. Det er vurderet, at der ikke skal gennemføres en høring af nabostater.

Følgende myndigheder er blevet hørt:

Odense Kommune, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, Landbrugsstyrelsen, Region Syddanmark, Slots- og Kulturstyrelsen, Museum Odense, Fyns Politi, Beredskab Fyn. Der er ikke krav om at høre andre end myndighederne, men er der andre berørte interessentgrupper, kan de også høres. I dette tilfælde er ledningsejere Energi Fyn, Energinet og Vand Center Syd hørt.

Der er i høringsperioden indkommet en bemærkning fra Spildevand og Klimatilpasning i Odense Kommune, der påpeger at forurening i jorden ikke må mobiliseres så det udgør en risiko for overfladevand. Der er indkommet en bemærkning fra Natur og Vandmiljø i Odense Kommune vedrørende placering af nærmeste private boring/enkeltindvinder til vanding i gartneriet/markvanding og vedrørende retningslinjer i Indsatsplan for Grundvandsbeskyttelse i Odense Kommune for lodrette dræn, faskiner, drænboringer med videre indenfor OSD og opland til vandværksboringer udenfor OSD. Der er indkommet bemærkning fra Energinet Eltransmission om forsigtighedsprincip i planlægningen med afstand på minimum 10 m fra 150 kV-elkabler, så boliger og institutioner til børn ikke påvirkes negativt af magnetfelter.

 

Oplysninger

De miljøoplysninger, der anvendes til miljøvurderingen, offentliggøres ikke. Oplysningerne kan rekvireres ved henvendelse til Lotte Hjetting, mail: lkhj@odense.dk, tlf. 6551 2520. Bemærkninger eller spørgsmål til processen kan også rettes hertil.

 

Vurdering af habilitet

Odense Kommune skal sikre, at der ikke opstår myndighedsinhabilitet i forbindelse med miljøvurderingsproceduren, jævnfør reglerne i miljøvurderingslovens § 40 om adskillelse af uforenelige funktioner. Den medarbejder, der udarbejder planforslaget, er ansat i kommunens funktionsområde for Lokalplan. Der er i Lokalplan ingen medarbejdere, der varetager funktionen som berørte myndigheder, der skal høres om afgrænsningen af miljørapportens indhold samt om planforslaget inklusive miljørapport. Dermed er der ikke er personsammenfald mellem medarbejdere og chefer, der udarbejder planen, og dem der varetager opgaven som berørte myndigheder, jævnfør miljøvurderingsbekendtgørelsens § 15.

 

Lovgrundlag

Forslag til lokalplan nr. 11-1095 Plejecenter og boliger, Anderupvej udarbejdes i henhold til planlovens kapitel 5.

Miljøvurdering af planforslaget gennemføres efter reglerne i miljøvurderingsloven med senere ændringer: LBEK nr. 4 af 3. januar 2023. Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) samt miljøvurderingsbekendtgørelsen, BEK nr. 1608 af 09/12/2024, Bekendtgørelse om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter.

Væsentlighedsvurdering i forhold til den potentielle påvirkning af et Natura 2000 område gennemføres efter reglerne i Habitatbekendtgørelsen: BEK nr 1098 af 21/08/2023. Bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter.

By- og Kulturforvaltningen