Spring til indhold

Enkeltudgifter

Du kan søge om økonomisk hjælp til at betale enkeltudgifter eller midlertidig huslejehjælp, hvis du har været ude for ændringer i dine forhold, der gør, at du ikke selv kan betale udgiften.

Når du ansøger om økonomisk hjælp til at betale rimeligt begrundede enkeltudgifter eller midlertidig husleje, foretager vi en konkret, individuel og økonomisk vurdering.

Din ansøgning behandles efter aktivlovens §§ 81/81a og integrationslovens § 35. Kommunen skal i forbindelse med sagsbehandlingen vurdere muligheden for at dække udgiften efter anden lovgivning. Hvis det er tilfældet, kan udgiften ikke dækkes efter aktivlovens §§ 81/81a og integrationslovens § 35.

Som udgangspunkt kan du ikke få økonomisk tilskud, hvis:

  • Du søger om økonomisk hjælp grundet sanktioner i f.eks. din kontanthjælp, uddannelseshjælp eller tilsvarende
  • Du søger om dækning af privat eller offentlig gæld, herunder f.eks. gæld til SKAT
  • Du søger til en udgift, du allerede har betalt (afholdt udgiften) eller aftalt at betale (påtaget dig udgiften)
  • Du søger om et løbende tilskud, f.eks. hvis din husleje forbliver for dyr til, at du selv kan afholde udgiften hver måned

Hvem kan søge? 

  • Du har fast og lovligt ophold i Danmark
  • Du har været ude for ændringer i dine forhold, f.eks. sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør, en såkaldt social begivenhed
  • Du eller din ægtefælle ikke selv kan betale udgiften – hverken via indtægt, opsparing, formue, afdragsordning eller lån
  • Udgiften er opstået som følge af uforudsete hændelser, du ikke har kunnet forudse, og som vil gøre det vanskeligt for dig at klare dig selv fremover, hvis du selv skal betale udgiften
  • Udgiften er forudsigelig, men det er af helt afgørende betydning for dig og din familie, at udgiften bliver betalt
  • Kommunen vurderer, at udgiften ikke kan dækkes efter anden lovgivning
  • Du er udsættelsestruet på grund af manglende betaling af din husleje (huslejerestance), og din udlejer har oplyst, at dit lejemål bliver ophævet, hvis huslejerestancen ikke bliver betalt. Hjælpen til restancen skal således på sigt bidrage til, at du ikke bliver sat ud af din bolig

Det økonomiske tilskud kan blive betinget af en eller flere af nedenstående punkter:

  • Du siger ja til at deltage i gældsrådgivning
  • Du indgår i en aftale om administration af dine boligbevarende udgifter (husleje, vand, varme og el)
  • Du medvirker til at lægge en plan for at flytte til en mere passende økonomisk bolig

Skal jeg betale tilskuddet tilbage?

I ansøgninger om enkeltydelse, kan Odense Kommune træffe afgørelse om tilbagebetaling af hjælpen. Vi laver en konkret vurdering i forhold til, om der er tale om uforsvarlig økonomi, om du kan tilbagebetale hjælpen inden for en kortere periode eller om hjælpen skal ydes uden tilbagebetaling.

Sådan vurderer kommunen din økonomi

Når kommunen vurderer, om du er berettiget til en enkeltydelse, ser vi blandt andet på din økonomiske situation.

Kommunen laver en konkret og individuel økonomisk beregning ud fra oplysninger om dine indtægter og faste godkendte udgifter. Det beløb, du har til rådighed, når vi har fratrukket dine udgifter fra dine indtægter, kaldes dit rådighedsbeløb.

Rådighedsbeløbet skal bruges til de udgifter, du selv har indflydelse på. Det er mad, tøj, dagligvarer, fritidsaktiviteter, gaver, opsparing, streamingtjenester, afdrag på gæld, telefon, fitnesscenter, forsikringer m.fl.

  • De indtægter, der indgår i den økonomiske beregning, er typisk: løn, dagpenge, sygedagpenge, barselsdagpenge, SU, SU-lån, kontanthjælp m.fl.
  • De faste udgifter, der indgår i den økonomiske beregning, er typisk: husleje, vand, varme, el, indboforsikring, børnebidrag m.fl.

Hvis du er gift, vurderer kommunen ud fra din såvel som din ægtefælles økonomi i forhold til betalingsevnen til den ansøgte udgift. Bor der flere voksne over 18 år på adressen, tager vores økonomiske beregning udgangspunkt i, at de boligbevarende udgifter deles ligeligt mellem jer. 

Vær opmærksom på, at hvis du har værdier i form af for eksempel bil, motorcykel, knallert eller andet, kan du blive bedt om at dokumentere værdien gennem købstilbud ved to autoriserede forhandlere samt eventuel restgæld.

Send let og sikkert dine kontoudskrifter til kommunen

For at kunne lave en økonomisk beregning, har vi brug for dokumentation på dine indtægter og udgifter ved hjælp af kontoudskrifter fra samtlige af dine bankkonti. I stedet for, at du skal downloade din kontooversigt og dine kontoudskrifter som PDF, kan du nemt dele dine kontoudskrifter med kommunen via den digitale tjeneste Kontodeling. Bruger du Kontodeling, sender du automatisk en kopi af dine kontoudskrifter til Tilskud, Odense Kommune for de sidste 3 måneder frem til ansøgningstidspunktet.

Del dine kontoudtog på www.odense.dk/kontoudtogenkeltydelse eller på linket "Del dine kontoudtog" herunder. Du skal skal logge ind med MitID:

Del dine kontoudtog

Du kan foretage kontodelingen før, under eller efter din ansøgning om enkeltudgifter og midlertidig husleje. Du ansøger nederst på denne side ved at klikke på selvbetjeningslinket "Ansøg om hjælp til enkeltudgifter og midlertidig husleje".

 

Læs mere om de generelle dokumentationskravLæs mere om de specielle dokumentationskrav til §§ 81/81a og § 35
Sagsbehandlingstiden er i udgangspunktet op til 6 uger.

Hvis du er i tvivl om hvilken dokumentation, du skal fremsende, eller du i øvrigt har spørgsmål i forbindelse med din ansøgning, er du meget velkommen til at kontakte Odense Kommune på 66 13 13 72.

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen