Spring til indhold

Typer af almene boliger

Der findes 3 typer af almene boliger.

Typer af almene boliger: Forskellige behov – samme bolig

 

I forhold til almenboliglovgivningen findes der tre hovedkategorier af almene boligtyper:

  • Ungdomsboliger
  • Familieboliger
  • Ældreboliger

som udgør begreber for rammer til at bygge almene boliger.

Begreberne er de samme, men boligerne har forskellige behov, fx kan en familiebolig også indrettes som en seniorbolig eller en tilgængelighedsbolig, en ældrebolig også indrettes som en plejebolig eller tryghedsbolig, ungdomsboliger kaldes også en studiebolig og kan fysisk være udformet som kollegieboliger.

Herunder følger en beskrivelse over de forskellige almene boligtyper.

Hvad er en ungdomsbolig

Almene ungdomsboliger udlejes til unge under uddannelse og andre unge med et særligt behov. Der er ikke fastsat nogen aldersgrænse for, hvornår man kan bo i en ungdomsbolig. Boligerne udlejes efter kriterier, som fastsættes af kommunen ud fra, hvor langt man har til sit uddannelsessted, økonomiske forhold eller lignende.

Ungdomsboligerne – eller studieboligerne, som de også kaldes – kræver at man er under uddannelse, i lære, i praktik, har en elevplads eller har et såkaldt særligt behov.

En almen ungdomsbolig er typisk mindre lejligheder eller værelser på et kollegie.

Krav til boligen

Langt de fleste ungdomsboliger er på 1 værelse og har et boligareal på 40 kvadratmeter i gennemsnit. Typisk er ungdomsboligerne en del af et større alment byggeri, hvor der også er almene familieboliger.

Krav til udlejning

Der er ingen aldersgrænse på en ungdomsbolig, man skal opfylde kravet om at være under uddannelse på en SU-berettiget uddannelse eller have en elevplads- eller læreplads i en virksomhed.

Boligerne udlejes af en boligorganisation efter kriterier som fastsættes af kommunen. Det kræver medlemskab af en boligorganisation.

Studiebolig

En studiebolig er en ældrebolig, der lejes ud som ungdomsbolig. Huslejen er højere for studiebolig, da boligorganisationerne ikke får statsstøtte til studieboliger.

Kollegiebolig

I en kollegiebolig bor man blandt andre studerende. Der er ofte mindre plads, og mindre private end ungdomsboligerne.

Hvad er en almen familiebolig

En almindelig familiebolig er en bolig for alle, både børnefamilier, par uden børn, bofællesskaber og enlige. Boligen kan havde forskellige behov og kan også indrettes som en seniorbolig eller en tilgængelighedsbolig.

De er ikke forbeholdt bestemte grupper, men det almene byggeri har forpligtet sig til også at tilbyde lejeboliger til befolkningsgrupper med særlige behov.

En almen bolig er en bolig, der administreres af en boligorganisation eller af kommunen. Almenboliglovens § 109 regulerer hvad en almen familiebolig er. Formålet med loven er at sikre rimelige boligforhold og adgang til rimelige boligpriser for alle samfundslag.

Boligerne varierer i størrelse, indretning og sted. En familiebolig kan derfor både bestå af en etværelses til en femværelses lejlighed, placeret i boligkomplekser eller i rækkehuse der giver mere privatliv end lejligheder og inkluderer ofte en lille have eller fritliggende huse der ofte tilbyder mere plads og privatliv.

Krav til boligen

Antallet af almene boliger til den klassiske kernefamilie er stærkt faldende, omtrent 2 ud af 5 almene beboere er enlige uden børn, og 7% er enlige med børn. Fremtidens nye almene familiebolig bør indrettes med mulighed for fleksibilitet afhængig af de kommende beboers behov for at opdele eller samle arealer i boligen.

Krav til udlejning

Alle kan bo til leje i en almen bolig. Det kræver medlemskab af en boligorganisation, og det er boligorganisationerne der står for udlejningen eller anvisning fra kommunen.

Seniorbolig

Er for den selvhjulpne senior, der ønsker et fællesskab med andre ligesindede. Boligerne og udearealer inviterer til social kontakt med plads til, at livet og fællesskabet kan udfolde sig på forskellige tidspunkter af døgnet og hele året rundt. Almenboliglovens § 51a regulerer udlejningskriterierne og seniorbofællesskaber.

Boligerne er indrettet med bredere døre, niveufri adgang og fleksibelt interiør i køkken og baderum, som gør det nemt at tilpasse sig efterhånden som behovet for hjælp ændrer sig, så beboeren kan blive i eget hjem længst muligt.

En almen seniorbolig er en boligform designet til at imødekomme behovene hos ældre voksne, typisk dem over 55 år.

Tilgængelighedsbolig

Når en boligafdeling renoveres, giver Landsbyggefonden støtte til at ombygge de eksisterende boliger med tilgængelighed for at fremtidssikre at alle aldersgrupper med fysiske funktionsnedsættelser kan rummes. Boligerne er også attraktive for ældre borgere, da boligen ombygges med forbedrede pladsforhold (venderadius), og tilgængeligheden er sikret i ankomstarealer, fællesfunktioner, udearealer og i etagebyggeri med elevator.

En almen tilgængelighedsbolig er en familiebolig der tilbyder tilgængelighedsfunktioner, fællesskabsaktiviteter og nogle gange plejetjenester i eget hjem, for at støtte en selvstændig, men sikker livsstil.

Hvad er en almen ældrebolig

Almenboliglovens § 5 regulerer hvad en almen ældrebolig er. De kan være med eller uden servicearealer jf. almenboliglovens §5, stk. 7. Hvis der er et serviceareal til ældreboligen, betegnes denne som en plejebolig, og er typisk tilknyttet et plejehjem. Her er der indeholdt omsorgs- og servicefunktioner. Arealerne skal være tilknyttet den samlede bebyggelse. Herved adskiller de almene plejeboliger sig fra de almene ældreboliger ved at være til personer med behov for omfattende omsorg og pleje.

Krav til boligen

Almene ældreboliger er indrettet under hensyntagen til ældres behov, blandt andet med adgang- og pladskrav. Udformningen af boligerne følger af almenboliglovens §110.

Krav til udlejning

Almenboliglovens §54 regulerer udlejningskriterierne, herunder kommunens anvisningsret mm. Det er som hovedregel kommunen, der anviser boligerne ud fra en vurdering af ansøgernes behov. Der er ikke nogen minimumsalder for ældreboliger, da det afhænger af en konkret vurdering fra kommunen.

Almene Ældrebolig

Boligen er indrettet specielt til ældre med særlige behov og personer med handicap, herunder kørestolsbrugere. Ældreboliger skal i sin indretning være kørestolsegnede, og adgangsforhold og indretning skal være velegnede for gangbesværede. En ældrebolig skal herudover være indrettet med eget rummeligt bad og toilet med plads til kørestol samt køkken.

Der er ikke tilknyttet personale, men der er mulighed for at implementere relevante hjælpemidler i boligen, og man kan samtidig visiteres til hjemmehjælp ved behov for praktisk hjælp, hjælp til personlig pleje og madservice.

Plejebolig

Boligen er beliggende på plejecentre og plejehjem, som indrettes til den ældre, den handicappede eller beboere med særlige behov fx fysisk plejekrævende. Ved fysisk plejekrævende forstås beboere, der er afhængige af andres hjælp i dagligdagen fx hvor beboeren ikke selv er i stand til at komme ud af sengen, i bad, på wc eller har et psykisk handicap.

Tryghedsbolig

Mange over 65 år er friske og raske, men alderdom medfører alligevel en forværring i den psykiske sundhedstilstand. Tryghedsboligen er til den beboer, der bor alene, og føler sig utryg eller ensom i en grad, der begrænser ens hverdag, men ikke har et stort behov for pleje. Boligen indrettes som en almen ældrebolig, enten med et eller to værelser i nærhed til et plejehjem. Boligerne anvises af boligorganisationen efter udlejningskriterier.

Til en tryghedsbolig er der personale til at understøtte beboernes samvær og dagligdags aktiviteter.

Visitation til ældre- og plejeboliger

For at få en ældre- eller plejebolig skal der ansøges om at blive vurderet ud fra det fysiske, psykiske og sociale funktionsniveau. Det er Odense Kommune der visiterer ud fra ansøgers helbred og funktionsniveau eller den nuværende boligs egnethed.

Der er forskel på at ansøge om en ældrebolig og en plejebolig. Ved indflytning i en ældrebolig indgås en almindelig lejekontrakt med udlejer. Ved indflytning i en plejebolig skal der udover indskud, husleje og forbrugsafgifter betales for madservice, tøjvask og rengøringsartikler. I begge boligtyper er beboeren således lejer og omfattet af almenlejelovens regler.

By- og Kulturforvaltningen