Spring til indhold

Boligudbud

Temaet har fokus på at sikre, at der også fremover er boliger til en bred målgruppe. Det handler bl.a. om at bevare billige boliger, om huslejeniveau og robusthed i forhold til drift og valg af materialer.

Dekorativt billede

De almene boliger er en vigtig brik i at sikre boligforsyningen, så byen kan huse en mangfoldighed af borgere. Odense Kommune opstiller derfor retningslinjer, der vedrører boligudbuddet og boligudgifterne i de enkelte boligafdelinger.

 

Principper

 

Fastholdelse af billige boliger

For at bevare billige boliger til en bred målgruppe kan Almene Boliger undtagelsesvist godkende, at boliger nedlægges ved boligsammenlægning. Det kan ikke uden videre godkendes, at billige boliger bliver bygget om til nye typer, der har en langt højere husleje – f.eks. tilgængelighedsboliger.

 

Omdannelse af boliger kan være berettiget i den enkelte afdeling. Det kan skyldes, at der er et ensidigt boligudbud f.eks. et uforholdsmæssigt stort antal små boliger i afdelingen og området. Der kan også være en ringe boligstandard, f.eks. ensidigt belyste boliger eller udlejningsvanskeligheder.

 

Ønskes boligudbuddet i afdelingen ændret (f.eks. ved etablering af tilgængelighedsboliger, sammenlægning af boliger, udvidelse af boliger op i tagetagen, nedlæggelse af boliger til anden anvendelse eller opdeling af boliger), skal det ske under hensyntagen til behovet i byen, bydelen og boligafdelingen.

 

Det skal bestræbes, at afdelingen bliver social og økonomisk bæredygtig og som udgangspunkt får et varieret udbud af boliger.

 

Lejlighedssammenlægninger i afdelinger med mange små boliger

Uanset den enkelte afdelings lejlighedssammensætning forbeholder Almene Boliger sig ret til at tage stilling til antal sammenlægninger og de fremtidige lejlighedsplaner.

 

Lave boligudgifter

Husleje og forbrugsudgifter skal være så lave som muligt under hensyn til afdelingens drift og henlæggelser. Derfor skal der ved ombygning og renovering tages hensyn til, at de samlede boligudgifter ikke bliver for høje. Samtidig er det ønskværdigt, at der opnås størst mulig besparelse på de variable udgifter så som el, vand og varme.

 

Den fremtidige husleje og de fremtidige forbrugsudgifter er vigtige parametre i vurderingen af, om Almene Boliger vil godkende ændringer i boligsammensætningen. Huslejen skal være rimelig – set i forhold til sammenlignelige boliger i kommunen.

 

Omkostninger og husleje skal holdes på et sådant niveau, at boligerne kan udlejes efter deres formål. Boligerne skal kunne opfylde boligsøgendes rimelige krav, men må ikke have luksuspræg.

 

Det betyder, at:

  • Boliger huslejemæssigt skal være tilgængelige for en bred målgruppe
  • Boliger med et huslejeniveau, der gør dem egnet til boligsocial anvisning, skal så vidt muligt fastholdes på dette niveau
  • Forbedringsarbejder efter § 37b skal anvendes med omtanke. Det skal undgås, at den enkelte bolig får en høj husleje, og at afdelingens ejendom belånes til forbedringsarbejder, der hindrer fremtidig finansiering af nødvendige renoveringsarbejder
  • Forbedringsarbejder i årene efter gennemførelse af en renoveringssag støttet af Landsbyggefonden vil typisk ikke blive godkendt. Begrundelsen er, at det huslejeniveau, der er fastsat i helhedsplanen, skal holdes

Også fremover skal der være boliger til en bred målgruppe, så byen kan huse en mangfoldighed af borgere. De billige boliger skal bevares. 

 

Citat
Også fremover skal der være boliger til en bred målgruppe, så byen kan huse en mangfoldighed af borgere. De billige boliger skal bevares.

 

By- og Kulturforvaltningen