Spring til indhold

Til dig, som udpeger din egen hjælper

Du har valgt at benytte dig af servicelovens § 94 hvor du udpeger en privat hjælper, til at udføre de praktiske eller plejemæssige opgaver, som du har eller forventer at få bevilliget efter serviceloven § 83.
Læs nedenstående, inden du udpeger din hjælper.

Rehabiliteringsforløb efter servicelovens § 83 a

Forud for, at du eventuelt får bevilliget midlertidig eller varig hjælp, skal kommunen vurderer om et rehabiliteringsforløb vil kunne forbedre din funktionsevne og dermed nedsætte dit behov for hjælp. Et rehabiliteringsforløb varetages af tværfagligt personale, fra Odense kommunes hjemmepleje.
Hvis du fortsat har behov for hjælp efter endt rehabiliteringsforløb, bevilliges du hjælp efter servicelovens § 83, og hertil vil du kunne selvudpege din hjælper.

 

Bevillingens indhold

Såfremt du efter endt rehabiliteringsforløb bevilliges støtte efter § 83 til personlig pleje og praktiske opgaver, fortager rehabiliteringsrådgiveren en udmåling af tid, til de bevilligede opgaver. Opgaver som har karakter af omsorg og socialt nærvær, er ikke en del af den udmålte tid, disse forventes dækket via privat netværk/familie. Du og din eventuelle samlever skal fortsat udføre de opgaver I kan, og dermed vedligeholde jeres færdigheder i det omfang dette er muligt, lige som i fortsat forventes at opretholde den gensidige omsorg for hinanden.

 

Udpegning og godkendelse af en hjælper

I Odense Kommune er vi bevidste om at opgaver som en udpeget hjælper kan udføre, kan have nogle individuelle begrænsninger. Vi forbeholder os derfor ret til at afslå dit valg af udpeget hjælper, hvis vi vurderer, at din relation til vedkommende, ikke er forenelig med de opgaver du er blevet bevilliget støtte til. Vi vægter højt at hjælperen har lyst til opgaven, har meldt sig frivilligt og at arbejdet er foreneligt med hjælperens nuværende liv, arbejde og studie.
Vi forbeholder os vores ret til at fravælge en hjælper, som vi ikke vurderer, er egnet til opgaven.

 

Kontrakt

Odense Kommune indgår kontrakt med din udpeget hjælper. Det betyder at din hjælper skal udføre de arbejdsopgaver denne er ansat til, og at du medvirker til, at hjælperen kan udføre opgaverne. Du har pligt til at kontakte Odense Kommune hvis der sker ændringer i dine forhold der gør, at du ikke har behov for hele eller dele af hjælpen længere, eksempelvis ved ændringer i husstanden eller i din funktionsevne. Du skal ligeledes kontakte Odense Kommune, hvis du ikke er tilfreds med din hjælper. Det er Odense Kommune alene der har retten til at ansætte og afskedige hjælpere.

 

Rehabilitering

I Odense Kommune arbejder vi rehabiliterende. Det betyder at vi støtter borgerne i at bevare eller genvinde deres funktionsniveau. Din udpegede hjælper ansættes af Odense Kommune, og har også pligt til at arbejde rehabiliterende. Det betyder at din hjælper skal inddrage dig i opgaverne, i det omfang det er muligt. Hjælperen må ikke være en hindring for din udvikling, eller for opretholdelse af dit funktionsniveau.

 

Oplæring af hjælper

Skal din personlige hjælper udføre personlig pleje og/eller forflytninger med dig, vil Odense Kommune stille som krav, at din personlige hjælper deltager i relevant oplæring.

 

Hviletid og fridøgn

Ifølge arbejdsmiljøloven har din hjælper krav på hviletid og fridøgn. Fridøgn: Inden for hver periode på 7 døgn, skal hjælperen have et fridøgn.
Hviletid: Hjælperen skal have en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer, inden for hvert døgn.

 

Meddelepligt

Både du og din udpeget hjælper har pligt til at melde til kommunen hvis der opstår forandringer i din funktionsevne, enten som bedring eller forværring. Det samme gør sig gældende hvis der opstår behov for vurdering ift. hjælpemidler.

 

Hjælperens fravær

Du skal give besked til kommunen hvis du har behov for hjælp, under din hjælpers sygdom, ferie eller andet fravær. Hjælpen vil da blive leveret af Odense Kommunes hjemmepleje.

 

Tilsyn

Odense Kommune har tilsynsforpligtigelse med ordninger om udpeget hjælper, efter servicelovens § 94 og Odense Kommune kan derfor komme på tilsyn efter nærmere aftale, samt uanmeldt via Kontrolgruppen. Du har pligt til at medvirke ved tilsyn.

Ældre- og Handicapforvaltningen